Fargo er fuldstændig fremragende fjernsyn

Fargo, sæson 1 +2

Der er næsten halvdelen af afsnittene tilbage i anden sæson af dramaserien Fargo, men det er ikke for tidligt at sige det: Fargo er den bedste dramaserie du kan se lige nu. Den er Smuk. Anderledes. Langsom. Stemningsfuld. Der er ikke rigtig andre serier på tv, der ligner Fargo.

Første sæson af Fargo formåede at gribe den tone, som filmbrødrene Joel og Ethan Coen satte med filmforlægget fra 1996. På mirakuløs vis har Fargo lykkedes med at fastholde tonen og dermed undgå den sløje anden sæson, der har ramt så mange andre serier. Endda selvom der er skiftet flittigt ud på instruktørposten i løbet af sæsonen. Det samme prøvede True Detective i sæson 2, og se bare hvad det betød.

Ikke bare formår Fargo at matche den høje kvalitet fra første sæson – sæson to er nærmest endnu bedre. Den er næsten endnu mere Fargo, selvom omstændighederne og omgivelserne er nogle helt andre. Det er skuespillerne også og det gør næsten resultatet endnu smukkere.

Fargo går tilbage i tiden

Første sæson af Fargo foregik i 2006, men i anden sæson får vi en bid af en svunden tid. Vi er i 1979. USA er stadig ikke kommet sig ovenpå Richard Nixons Watergate og Vietnam-fadæser.

Man skal stå i kø for at fylde sin bil op ved tankstationerne og 60’ernes jagt på kærlighed og frihed er glemt for længst.

I den lille by støvede og stille by Luverne i Minnesota ligner 70’erne stadig 60’erne. Den lokale politimand og Vietnam-veteran Lou Solverson (Patrick Wilson) har faktisk nok på tallerkenen derhjemme fordi konen er alvorligt syg.

Men langsomt begynder der at hobe sig arbejdskonflikter op, som han skal tage sig af. Det begynder med en dommer, servitrice og kok, der bliver skudt sønder og sammen i en lokal diner. Og derfra udvider behovet for ligposer sig kun.

Kriminelle har overtaget i Fargo

Lou Solverson og Luverne er havnet i midten af et opgør mellem en mafiabande fra Kansas City og gangsterfamilien Gerhardt, der i to generationer har siddet på de ulovlige aktiviteter i lokalområdet.

Kansas City vil til fadet og Gerhardt vil ikke af med det. Og det går ikke stille af. Samtidig skal præsidentkandidaten Ronald Reagan (Bruce Campbell) på tur gennem staten, og han skal babysittes af det lokale politi.

Det er stadig en politihistorie, der bliver fortalt i Fargo. Stilen er stadig den som Coen-brødrene har skabt. Den underliggende stemning af, at der er mere under overfladen end vi kan se, er hele til stede. Kameravinklerne er smukke og legesyge. Omgivelserne er smukke og 70’er stilen er gennemført og interessant.

Stærke skuespillere på alle pladser

Hele vejen rundt brillerer skuespillerne, og Fargo udnytter i dén grad, at serien består af enkeltstående sæsoner, så den kan tiltrække talent fra filmhylden, fordi skuespillerne ikke skal binde sig i 7 år for at lege med på tv. Måske er dét også den store faktor, der gør Fargo interessant. Altså, at det er muligt at flytte fokus rundt i tid og sted i hver sæson, og holde det hele friskt.

Patrick Wilsons formår at give sit eget troværdige og vedkommende spin på rollen som den indadvendte, men kompetente politifigur, der er centrum for fortællingen. Jean Smart er fremragende som Gerhardt-familiens matriark, og Brad Garrett, har vendt ryggen til fjollerollen fra Alle Elsker Raymond og er stærk som Kansas-gangster.

Kirsten Dunsts Peggy længes efter noget mere end det som jobbet i den lokal salon kan byde på, mens hendes mand Ed, (Jesse Plemons) er fuldt ud tilfreds med at blive boende i arvegodset fra forældrenes. Modsætningerne mødes hele tiden i Fargo. Men på den helt rigtige Minnesota niceness-måde, som binder det hele elegant sammen.

Fargo rammer balancen helt perfekt

Fargo balancerer mellem den langsomme small-town følelse og det faktum, at omstændighederne og volden eskalerer ret markant, som sæsonen skrider frem.

De to modsætninger er voldsomt charmerende så længe det virker, og det gør det i Fargo. Men det er også her serien er i fare for at træde ved siden af. For det er hovedpersonernes jordbundenhed og deres hverdagsvirkelighed der gør dem interessante i forhold til de grusomme omstændigheder de bliver hvirvlet ind i.

Foreløbig formår Fargo at holde sig fra at gå overbord. Præcis derfor skal du se med, så længe det varer. For at dømme efter Gerhardt-familiens seneste aktiviteter, så kommer det ikke til at gå stille af i Fargo resten af året.

Medvirkende: Patrick Wilson, Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Ted Danson, Jean Smart, Brad Garrett

Produceret af FX, men kan ses på HBO Nordic.
Afsnit: Sæsonpremiere den 12. oktober. Der er i alt 10 afsnit i sæsonen.