Chok: The Simpsons tæt på at blive lukket ned

Som Homer Simpson utvivlsomt ville have sagt det: d’oh!
Men sandheden er, at du måske snart har set den sidste spritnye historie om Homer, Marge, Bart, Lisa og Maggie fra Springfield.
Meget tyder nemlig på, at Fox er på vej til at sætte en stopper for The Simpsons.
Ifølge flere amerikanske medier er den legendariske tegnefilmskomedie The Simpsons tæt på at blive lukket efter en voldsom lønstrid mellem 20th Century Fox og de skuespillere, der lægger stemmer til seriens mange karakterer.
Efter mere end sæsoner er der lige nu meget, der peger på, at vi til foråret får de sidste afsnit af kultserien, der med sine 23 år på bagen er den sitcom, der har kørt i længst tid nogensinde. Ifølge Thedailybeast.com skal årsagen findes i en alvorlig strid om løn og andele af det enorme merchandise-salg, som serien skaber.
20th Century Fox kræver angiveligt, at de seks primære skuespillere og stemmer bag karaktererne i serien (Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Hank Azaria og Harry Shearer) skal gå intet mindre end 45 procent ned i løn – ellers truer de med at lukke serien.
De seks skuespillere, der lige nu får en ganske pæn fast løn på godt 44,5 millioner danske kroner pr. sæson, har indvilliget i at gå 30 procent ned i løn imod at de så til gengæld får en mindre del af de indtægter, der kommer fra både salg af visningsrettigheder og ikke mindst salg af merchandise.
Som aftalen er nu, får skuespillerne ikke del i de meget store beløb, som serien på den front genererer. På den ene side forståeligt nok, at skuespillerne føler at de gerne vil have deres bid af den enorme succes-kage – og på den anden side så får de allerede mere end 2 millioner kroner om ugen i de godt 22 uger om året, de arbejder på serien.
Uanset, så har Fox sagt nej tak til skuespillernes udspil og sagt, at hvis ikke der bliver lavet en aftale, så vil serien ganske enkelt slutte til foråret, når den nuværende sæson er færdig. Selv om serien stopper, vil Fox fortsat tjene kassen på rettighederne til de godt 500 episoder, der allerede er lavet, ligesom salget af merchandise nok heller ikke stopper fra dag til anden. Skuespillerne vil derimod få marginalt ud af en lukning, rent økonomisk.
The Simpsons har ikke længere så forrygende seertal, som serien havde engang, men den er stadig en vigtig del af Fox’s serie-brand. Men medmindre produktionsomkostningerne bringes ned, truer de altså nu med at trække stikket til den endnu meget populære serie.
Mens seriens fremtid afgøres ved forhandlingsbordene i Los Angeles, holder Simpsons-fans vejret verden over. Så længe der endnu forhandles, er der grund til at håbe og tro på, at de to parter når til enighed og vi tvseere i fremtiden får mange flere fantastiske historier om den gule familie fra Springfield.