Mordet på Olof Palme bliver til dansk instrueret tvserie

Den 28. februar 1986 står mejslet ind i den svenske historie som en sorgens dag, en dag for ufattelig tragedie.
Det var nemlig den dag, den populære svenske statsminister Olof Palme blev skudt i ryggen på åben gade foran en biograf i Stockholm. Siden da har svensk politi efterforsket mordet, men har aldrig fundet den skyldige.
Det mystiske forløb og det åbne sår i den svenske nationalhistorie bliver nu til en helt ny tvserie med dansk islæt. Nordisk Film er nemlig i fuld gang med at indspille en tvserie med den danske instruktør Kristoffer Nyholm bag kameraet. Det skriver Berlingske ifølge kpn.dk.
Serien er baseret på en række bøger af den svenske kriminolog og professor i politiefterforskning Leif G. W. Persson, bøger som Nordisk Film har købt rettighederne til, hvorfor det er verdens ældste filmselskab fra Valby, der producerer serien.
Kristoffer Nyholm har tidligere instrueret store danske seriesucceser som Forbrydelsen, Ørnen, Taxa og Nikolaj og Julie, så det er ikke en hr. hvem-som-helst, der står bag kameraet på produktionen. Dog er han ganske ydmyg omkring opgaven med de store historiske perspektiver.
– Jeg kan huske, hvor jeg stod, da Palme blev myrdet, så historien har jeg på sin vis under huden. Jeg kendte fortællingen, mærkede tabet og følte mig som en del af den, siger Kristoffer Nyholm ifølge kpn.dk til Berlingske.
– Men samtidig har jeg som dansker en anden distance til mordet. Det er en uforløst og traumatisk historie for svenskerne, fordi man jo aldrig har fundet sandheden om mordet, fortæller den danske instruktør til avisen og forklarer, at tvserien også bliver en kommentar til det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, og deres rolle i datidens Sverige.
– Persson (forfatteren til bøgerne, serien er baseret på, red.) skildrer en tid, hvor institutioner som Säpo var blevet en virksomhed, der fungerede som en stat i staten. Ikke bare fejlede de deres opgave under opklaringsarbejdet, det var allerede inden mordet blevet et selvkørende magtsystem, uddyber Kristoffer Nyholm til Berlingske.
Ifølge epn.dk er serien planlagt til at skulle have svensk debut omkring jul i år. Det vides endnu ikke, om den også bliver vist på dansk tv.