Alcatraz anmeldelse: En blanding af Lost og NCIS med masser af potentiale

Anmeldelse: Alcatraz, afsnit 1 og 2.

I 1963 lukkede det legendariske amerikanske fængsel Alcatraz. Det var for dyrt at drive fængsel på øen ud for San Fransisco og bygningerne var forældede. Derfor blev de 302 beboere flyttet til nye fængsler, mens øen ud for blev omdannet til turistmål. Men det var slet ikke det, der i virkeligheden skete. I hvert fald ikke hvis man skal tro JJ Abrams nye tvserie, Alcatraz.

For i virkeligheden forsvandt alle fængslets indsatte og fangevogtere pludseligt og uden spor. Ingen ved hvad der skete, og de er ikke set siden. Indtil nu, altså.

Rebecca finder mere end en morder

I San Fransiscos politi arbejder betjent Rebecca Madsen. Hun har lige mistet sin makker, da hun bliver sendt ud for at efterforske et mord på en tidligere fængselsinspektør på Alcatraz. I jagten på morderen finder hun både en ekspert i fængslets historie og et helt særligt rum under fængslet. Her holder agent Emerson Hauser og hans hold til. Og de har ventet næsten 50 år på det, der nu er begyndt at ske:

For de tidligere indsatte er begyndt at komme tilbage, én efter én, og de er ikke færdige med at være kriminelle. Den første af de tilbagevendte bestemmer sig for at hævne sig på den fængselsinspektør, der trynede ham da han sad inde.

Det berygtede fængsel Alcatraz danner rammen om J. J. Abrams nye serie.

På den måde bliver Rebecca Madsen og Alcatraz-eksperten Diego Soto en del af det hold, der skal prøve at fange Alcatraz-fangerne når de kommer tilbage, og helst inden de gør endnu mere skade end de allerede har gjort.

Hvor kommer Alcatraz fra?

Ideen til Alcatraz kommer fra JJ Abrams, der også lavede Lost, og den nye serie smager lidt af det samme. Der foregår tydeligvis en del bag kulisserne på Alcatraz, som gemmer på masser af hemmeligheder. Og det gør hovedpersonerne også. Alene i de to første afsnit af serien, er der nogle solide plot-twists til at holde interessen.

Drivkraften i Alcatraz er det store mysterie: Hvor blev fangerne af, hvor forsvandt de hen, hvem stod bag og hvorfor kommer de nu tilbage? Men det meste af tiden går med at fange de forbrydere, der er vender tilbage. Derfor går der ret længe mellem man bliver klogere på hvad der mon er i gære på Alcatraz.

Det ligner noget vi kender

Det er gode nyheder for dig, der er glad for serier, hvor en ny sag er i centrum og bliver lukket bliver lukket hver uge. På den måde adskiller Alcatraz sig fra Lost, hvor afsnittene ofte endte brat.

På den anden side er der de store spørgsmål, der skal få folk til at blive ved med at kigge med hver uge. Dem skal der nok åbnes lidt mere for, hvis det skal blive ved med at være sjovt. Ellers ender Alcatraz bare i samme kategori som den stak af politiserier, der allerede er på tv, hvor en forbryder skal fanges af et dedikeret team af efterforskere hver uge; for eksempel NCIS, Bones, CSI, Body of Proof, Castle, The Mentalist, Hawaii 5-0 og mange, mange flere.

Masser af gode takter

Men potentialet er tilstede. Den ikoniske fængsels-ø Alcatraz er i sig selv værd at høre mere om Og der bliver trods alt åbnet så meget for posen i de to første afsnit, at man har lyst opdage mere om hvad det er for hemmeligheder der gemmer sig i de gamle fængselsceller.

Det er ikke mindst Sam Neills skyld, i rollen som Emerson Hauser. Sam Neill er nok bedst kendt som dinosaur-forsker i Jurassic Park filmene, men i Alcatraz er han agent, der tydeligvis ved langt mere end han er villig til at fortælle de to nye på holdet. Og det tyder ikke på han kun har rent mel i posen.

Jorge Garcia, som er kendt fra Lost, hvor han spillede Hurley, spiller Dr. Diego Soto, der har skrevet bøger om Alcatraz og spiller rollen som konsulent. Garcia fylder rollen med en fin nørdet og forsigtig kvalitet. Han er ikke hardcore efterforsker, han ved bare, hvad han snakker om. Der opstår et fint, umage partnerskab mellem ham og politikvinden Rebecca Madsen, spillet af Sarah Jones.

Hun er den offensive type, der lige har mistet sin partner, men tydeligvis ikke får mange øjeblikke til at dvæle ved det. I det hele taget er hendes bidrag ofte lidt forjaget som den der skal jage skurkene det sidste stykke. Men da det viser sig, at en fra hendes familie sad indespærret på Alcatraz da fangerne forsvandt og at hun tror hun har set ham allerede, åbner det for lidt mere refleksion.

Hvor ender Alcatraz?

Alcatraz vil lidt af det hele i de to første afsnit. Det betyder, at der går meget tid med at fange nogle relativt almindelige skurke, og tilsvarende lidt tid med at løse den store, centrale gåde. Men hemmelighederne, folkene der holder på dem, og de små åbninger, der trods alt bliver givet, er nok til, at få mig til at se med næste gang også. Men jeg er ikke fængslet af Alcatraz, ikke endnu.

Fakta:
Medvirkende: Sam Neill, Jorge Garcia, Sarah Jones, Parminder Nagra, Jonny Coyne.
Premiere:16. Januar på amerikanske FOX.
Sendes: Hver mandag aften. Endnu ikke nogen dansk premieredato/kanal.