Barry holder hele vejen på HBO Max

Barry er slut efter fire sæsoner. Og fortællingen om den fortabte eks-soldat og lejemorder, der prøver at genopfinde sig selv som skuespiller i Hollywood, lukker lige så godt som den begyndte. Måske endda bedre.

Barry holder hele vejen på HBO Max
Bill Haders fingeraftryk er overalt i fjerde sæson af Barry på HBO Max (c) HBO Max

Barry, fire sæsoner, HBO Max

Barry sprænger rammerne for hvordan visuel historiefortælling kan gøres på tv. Og det er Bill Haders fortjeneste. Barry har altid noget på hjerte. Barry har humor. Og så har Barry de mest velkomponerede scener og visuelle overhovedet de sidste fem år.

Se Barry HBO Max

Barry er slut efter fire sæsoner. Og fortællingen om den fortabte eks-soldat og lejemorder, der prøver at genopfinde sig selv som skuespiller i Hollywood, lukker lige så godt som den begyndte. Måske endda bedre.

Barry er noget så sjældent som en sort komedie om en lejemorder, der har helt klare holdninger til hvordan vold korrumperer alt. Og selvom Barry er voldelig og komisk igennem alle 36 afsnit, så er vold aldrig pointen. Tværtimod.

I begyndelsen handler det hele om Barry. Men som sæsonerne skrider frem, bliver birollerne mere og mere dominerende. Både fordi deres roller kan bære det, men også fordi skuespillerne leverer varen. Hele tiden.

Fra Hollywood-legenderne Henry Winkler og Stephen Root, til de relativt ukendte Sara Goldberg som Barrys kæreste Sally og Anthony Carrigans østeuropæiske mafioso NoHo Hank, får deres velfortjente gennembrud i Barry.

Men det er Bill Hader, der stjæler overskrifterne i Barry. For det første er hans eget dramatiske skuespil fremragende. Men det er også Bill Hader, der sætter retningen for serien, og det gør han imponerende originalt. Og så er det endda også Hader, der instruerer mange af afsnittene - på uhørt højt og innovativt filmisk niveau, der sjældent er set på tv.

Fire fremragende sæsoner af Barry

Barry rækker i løbet af de fire sæsoner ud efter det helt almindelige liv, han altid har drømt om. Han kan bare ikke helt lade være med at slå folk ihjel længe nok til, at drømmen kan nå at falde på plads.

Komiker Bill Hader lavede Barry efter 8 år som komiker på det amerikanske sketch-show Saturday Night Live. Hader blev berømt for sine mange forskellige imitationer af kendte - og for at have meget svært ved at holde masken på live-tv. Så, det lå ikke rigtigt i kortene, at det var ham, der ville ende med at sætte den nye standarder for hvordan dramatisk visuel historiefortælling kan gøres på tv. Så langt fra. Men er her vi altså.

Bill Hader viser klassen i Barry

For efter fire sæsoner af Barry, hvor han har instrueret hele fjerde sæson selv, ligner Hader en fuldt færdiguddannet auteur. Måden han vælger at fortælle historierne på, de kameravinkler han vælger og de scene-stjælende one-takes er det mest filmiske på tv i 2023 - sikkert det mest gennemførte siden første sæson af True Detective fra 2014.

Barry sprænger rammerne for hvordan visuel historiefortælling kan gøres på tv. Og det er Bill Haders fortjeneste.

Tv-fans vil savne Barry. Det må man gøre efter fire sæsoner med tårnhøjt niveau. Til gengæld kan vi tillade os at se endnu mere frem til hvad Haders næste træk bliver. Vi kan tillade os at skrue forventningerne op på max.

Barry kan ses på HBO Max. Der er 36 afsnit, der alle varer tæt på 30 minutter.