Anmeldelse: Breaking Bad sæson 1 er kemi-undervisning på steroider

Hvis du har maven (og tålmodigheden) til det, så belønner Breaking Bad dig med originalt drama, stærkt skuespil og en klassisk anti-helt. Det er lige før man bliver afhængig.

Anmeldelse: Breaking Bad sæson 1 er kemi-undervisning på steroider
Bryan Cranston som kemilæreren Walter White der begynder rejsen som narkobaron i Breaking Bad (C) AMC

Breaking Bad, sæson 1

Hvis du har maven (og tålmodigheden) til det, så belønner Breaking Bad dig med originalt drama, stærkt skuespil og en klassisk anti-helt. Det er lige før man bliver afhængig.

Hvis du har brug for at opløse et lig i flussyre, er det vigtigt at hælde syren i et plastic-kar og ikke et almindeligt badekar. Ellers risikerer du, at syren æder sig igennem både badekar og gulvbrædderne på første sal – og så har du pludselig et halvt opløst lig i gangen. Og lidt i køkkenet.

Det er bare én af de værdifulde lektioner man får, hvis man vælger at bruge lidt tid i selskab med kemilæren Walt, der er hovedperson i dramaserien Breaking Bad.

Walt har lige fået en skidt besked: Han har lungekræft, af den slags der er tæt på umulig at komme af med. Og hvordan reagerer man så på det?

Walt og karriereskiftet åbner Breaking Bad

Jo, altså Walt har allerede to jobs. Han er kemi-lærer på den lokale high-school og så arbejder han ved siden af i en bilvask. For derhjemme går hans gravide kone og hans teeenage-søn og det vigtigste for Walt er deres økonomiske sikkerhed. Det kan hans to almindelige jobs ikke levere.

Derfor kaster Walt sig over kriminalitet for at lave nogle flere penge. Og han er jo kemi-lærer, så hvorfor ikke forsøge sig med at lave methamfetamin?

Walt allierer sig med en af sine tidligere studerende, Jesse, der nu også har slået sig på at sælge stoffer. Jesses IQ sprænger ikke banken, og Walt er ikke ligefrem hårdkogt kriminel. Derfor får de lynhurtigt problemer i en kriminel underverden, hvor der hverken er mangel på skydevåben, eller lysten til at bruge dem.

Ret hurtigt får Walt og Jesse etableret et basalt laboratorium bag i en autocamper, og så kører de ellers ud midt i ørkenen i New Mexico, for at få gang i forretningen.

Og det viser sig, at Walt har talent for at lave methamfetamin – problemerne opstår først i det øjeblik de to kumpaner skal af med det igen. Så pludselig står de ude i ørkenen, med en autocamper fuld af stoffer og to døde købere.

Og det er bare begyndelsen på problemerne.

En ikke helt almindelig mand

Omdrejningspunktet i Breaking bad er Walter, der bliver spillet af Bryan Cranston. Han er langt væk fra rollen som hyggelig familiefar i Malcolm i Midten, som nok er en af hans mest kendte roller. I Breaking Bad er Cranston fremragende som den almindelige mand, der finder sig selv i stadig mere ualmindelige situationer.

Han er stadig troværdig som familiefar, men som første sæson af Breaking Bad skrider frem, bliver han det også som en mand, der er klar til at gøre hvad der skal til for at nå sit mål og beskytte sin familie.

I løbet af de første syv afsnit af Breaking Bad gennemgår Walt en transformation. Han går fra at være familieforsøger, der slet ikke har fået det ud af sit professionelle liv som han gerne ville, til at acceptere sin skæbne som kræftramt.

Det giver ham også modet til at leve livet, og han begynder at tage loven i sin egen hånd, frem for bare at se stiltiende til. Det er noget som både narkobaroner og pisse-irriterende mobiltelefon-snakkende børsmæglere får at føle.

Mange gode præstationer i Breaking Bad

Aaron Paul spiller den anden bærende rolle som småkriminelle og dope-rygende Jesse, som Walter allierer sig med for at få gang i forretningen. Han bevæger sig på bunden af samfundet, og tager lige så mange stoffer som han sælger.

Men han ved godt han er ude på et sidespor i sit liv. Han kan bare ikke får gjort op med stofferne og det liv der følger med. Men kemien mellem de to hovedroller er i top. Og deres modsætninger og forskellige ståsteder er en guldgrube af misforståelser og learning by doing.

Skuespillet i Breaking Bad er i det hele taget af usædvanlig høj kvalitet. Dean Norris er god og troværdig som Walts svoger, der tilfældigvis også er agent i det lokale narkopoliti – ikke noget der gør Walts liv nemmere. Og smukke Anna Gunn ligner på forunderlig vis ofte en regulær husmor i rollen som Walts kone Skyler. Gunn har også haft en prominent rolle i Western-serien Deadwood.

Breaking Bad er voldelig, sjov, blodig, underfundig og lidt sørgerlig – ofte på samme tid. Det kræver lidt tålmodighed at komme ind i Breaking Bad universet, og fra tid til anden er der en hel del blod på gulvet som hovedpersonerne skal tørre op.

Men hvis du har maven til det, så belønner Breaking Bad dig med originalt drama, stærkt skuespil og en klassisk anti-helt. Det er lige før man bliver afhængig.

Fakta om Breaking Bad sæson 1: Breaking Bad, sæson 1 (2008) 7 afsnit, 50 minutter pr. afsnit. Sendes på kanalen AMC -vises pt. ikke på dansk tv. Medvirkende i Breaking Bad: Bryan Cranston
Anna Gunn
Aaron Paul
Dean Norris
Betsy Brandt
Kort om Breaking Bad:
Breaking Bad begyndte i 2008 og der er lavet i alt 46 afsnit af serien, der lukker efter den femte sæson, som bliver vist i 2012. Skuespillerne har flere år i træk vundet Emmy-priser for deres optræden, og serien har hvert år været med i opløbet om prisen for årets bedste serie.