Anmeldelse: Firefly er en utroligt vanedannende rum-western
Firefly en forbandet fornøjelig fremtids-western. Når man nærmer sig de sidste af de 14 afsnit, er man allerede ked af, der ikke kommer flere. Heldigvis fik Joss Whedon lov at lave en film over serien.
Firefly, sæson 1
Firefly en forbandet fornøjelig fremtids-western. Når man nærmer sig de sidste af de 14 afsnit, er man allerede ked af, der ikke kommer flere. Heldigvis fik Joss Whedon lov at lave en film over serien.
500 år ude i fremtiden er jorden kaput. Heldigvis er teknologien så fremskreden, at det ikke er et problem at flyve langt ud i rummet og oprette beboelser på andre planeter. Men det er ikke high-tech det hele. På masser af små planeter slås folk for at skaffe til dagen og vejen, med remedier, der henleder tankerne på det vilde vesten.
De fleste af diligencerne er skiftet ud med raketdrevne kareter og moderne svæve-tog, der får de franske TGV-tog til at en træ-udgave fra Brio – men derfor kan man jo godt forsøge et godt gammeldags togrøveri. I fremtiden kan et rumskib skaffe dig arbejde og en stor pistol kan hjælpe dig med at beholde det.
På rumskibet Serenity bor 9 meget forskellige mennesker, der er bragt sammen af nødvendighed og tilfælde. De tager små og store, mere eller mindre lovlige, jobs for at skrabe penge sammen til brændstof, mad og alt hvad man ellers behøver, for at leve nogenlunde tåleligt i udkanten af den kendte galakse, lang fra snushanerne fra Alliancen, der gerne vil bestemme det hele i den nye verden.
Erfaren Sci-fi mand bag rattet
Det er Joss Whedon, der er hjernen bag Firefly. Lige som han har haft en finger med i masser af andre Sci-fi tvserier og film; Whedon fandt på Buffy The Vampire Slayer, spin-off serien Angel og den kortlivede Dollhouse.
Han har instrueret afsnit af både The Office og Glee, og har skrevet manuskripter til film som Alien Resurrection, Toy Story og tidlige udkast til X-Men, Waterworld, Speed og mange flere. Der er kort sagt tale om en mand med orden i dramaturgien.
Det ser man tydeligt, når man pløjer sig gennem de 14 afsnit, som Firefly fylder.
De mest gennemgående karakterer har en dejlig dybde, der hele tiden bliver udvidet, og Whedon formår at binde historier sammen i flere afsnit, så man føler man er med ombord på Serenity, når Kaptajn Mal Reynolds og hans håndlangere er havnet i en slem knibe, fordi de er blevet snørret af en russisk rum-mafioso.
Rummet er bare rammen
For selvom Firefly foregår ude i rummet, og en stor del af det på rumskibet Serenity, handler serien ikke specielt meget om rummet. Det er bare en ramme om fortællingen om de 9 personer, der hver har deres udgangspunkt for at være på det lille rumskib.
Firefly kan noget af det samme som Mad Men har stor succes med, nemlig at overbevise seeren om, at de faktisk ser 1960’ernes New York.
På samme måde formår Firefly at få seeren til at glemme de lidt absurde fakta; at vi er i år 2517, og at der er en horde af planeter og systemer som vi mennesker har bosat os på. Jo, man kan godt se det er science fiction, men man tænker ikke over det.
For eksempel ser man meget sjældent et stjernekort eller flotte farverige fortegnelser over solsystemer. For Firefly handler ikke om rumrejsen. Firefly kunne lige så godt foregå i fortiden, eller et helt andet sted, for det er personernes historier, der får fortællingen til at flyve.
Og så er det kinesiske sprog på spøjs vis indbygget i serien. Karaktererne bander som oftest på kinesisk og skrifttegn dukker frem mange steder – måske som en kommentar til at Kina realistisk set i år 2517 vil have sat et massivt aftryk på vores kultur.
Gode bekendtskaber i bærende roller
I hovedrollen som krigshelten og kaptajn på Firefly, Malcolm Reynolds, er Nathan Fillion. Han spiller for tiden en hovedrolle i politi-serien Castle. Fillion er vældig god som en slags everyman, der har moralen på rette sted men ikke er bange for at stjæle fra Alliancen eller omgås nogle lyssky personer.
Gina Torres (Alias) spiller hans krigskammerat Zoe, og Alan Tudyk (Dodgeball) piloten Washburne – i daglig tale bare Wash. De er gift, og i den grad et umage par. Deres kemi sætter ofte et spøjst præg på begivenhederne.
Rollen som handlekraftig håndlanger har en Baldwin-bror sat sig på. Adam Baldwin (Chuck) spiller Jayne Cobb, der konstant sætter musklerne og den minimale hjerne til salg til højest bydende – noget man lige skal være opmærksom på, hvis man hyrer ham og han får et bedre tilbud undervejs.
Rundt om hovedpersonerne er et sjovt galleri af støtter; en præst der ved forbavsende meget om skydevåben, en højt respekteret prostitueret, en kvindelig mekaniker, der synes motoren taler til hende, og så Doktor Tam og hans søster River, der har evner, som ikke er alle forundt.
Hvad handler Firefly om?
Kaptajn Malcolm Reynolds var med i oprørskrigen mod Alliancen. Han sloges side om side med Zoe, der nu er hans vigtigste besætningsmedlem. Da Alliancen slog Uafhængigheds-hæren tilbage, droppede han krigen og købte sig et rumskib.
Han hyrede af spøjse omveje en pilot, en mekaniker og en hårdfør håndlanger, og undervejs i deres bestræbelser på at tjene til dagen og vejen, samler de en håndfuld passagerer op. Blandt andre en ung doktor og hans super-intelligente søster, som doktoren på mirakuløs vis er sluppet afsted med at befri fra en af Alliancens hemmelige faciliteter, hvor de lavede forsøg med den skarpe hjerne.
Firefly handler på den ene side om de missioner og opgaver som besætningen påtager sig, men den handler også vældig meget om forholdene personerne imellem, og deres liv der bliver viklet ind fortællingerne og missionerne. Der er ikke specielt meget CSI over Firefly; hvert afsnit bliver ikke lukket med en lille sløjfe og en afsluttet kriminal-sag. Men det er også seriens force.
Kortlivet tv-karriere
Firefly fik kun lov at leve i 14 afsnit. Den amerikanske tvstation Fox sendte endda kun de 11 af dem, før de klaskede fluen ud af programfladen. Det er der siden givet mange forklaringer på – blandt andet klassikerne: Ikke nok seere fulgte med og serien var for dyr at producere.
Firefly-fans vil tilføje, at Fox aldrig gav serien en fair chance, at den blev flyttet rundt i tvprogrammet og afsnittene blev vist i den forkerte rækkefølge og ikke med pilot-afsnittet, der forklarer forhistorien, først. Og så videre.
Uanset hvad sandheden er, så er Firefly en forbandet fornøjelig fremtids-western. Når man nærmer sig de sidste af de 14 afsnit, er man allerede ked af, der ikke kommer flere. Heldigvis fik Joss Whedon lov at lave en film over serien. Serenity udkom i 2005 og udforsker nogle af de twists, som han havde i skrivebordsskuffen beregnet til serien. Det er også solid underholdning, og naturligvis et must for Firefly fans.
Firefly kan ses på Disney+. Men hvis du har tendens til at blive fanget af en tvserie skal du passe på. Der er ikke flere afsnit at komme efter, så du må nøjes med den dosis, der allerede er på lager!