Anmeldelse: Game of Thrones - Ringenes Herre møder The Sopranos

Anmeldelse: Game of Thrones - Ringenes Herre møder The Sopranos
(c) HBO

Game of Thrones, sæson 1

Hvad første afsnit af Game of Thrones mangler i fuldendt spænding, mere end indhenter den med løfter om intelligent, personfikseret drama og veludførte action-sekvenser i de kommende afsnit. I alle tilfælde slutter afsnit ét med, at Sean Bean får et tilbud han ikke kan sige nej til – sådan et tilbud er Game of Thrones også.

I kongeriget Westeros har den festglade kong Baratheon et problem. Fra alle sider konspirerer magtfulde familier for at tage tronen fra ham, ligesom han selv tog den for mange år siden.
Nu har han mistet sin højre hånd, og sidste betroede ven. Derfor rejser kongen med hele sit følge 30 dagsrejser nordpå for at bede sin gamle ven Eddard Stark (Sean Bean) om at rejse sydpå til hovedstaden, og indtage pladsen ved kongens højre hånd.
Man siger ikke sådan lige nej til kongen, heller ikke selvom man har hele sin familie og sit eget slot i de nordlige bjerge, så derfor må Sean Bean berede sig på at finde en plads midt i det politiske og krigeriske virvar, der omgiver kongen.
Coster-Waldau har en prominent rolle i Game of Thrones
Det første afsnit af Game of Thrones har netop haft premiere på dan amerikanske tv-kanal HBO. I en af de bærende roller er danske Nikolaj Coster-Waldau, og der er skudt masser af penge af på kulisser, statister og effekter. Game of Thrones lover kort sagt underholdning af høj kvalitet.
Det smager af Ringes Herre
Og man bliver da heller ikke skuffet i afsnit 1. Der er afhuggede hoveder, mystiske skov-væsner, og lidt flere afhuggede hoveder inden for de første par minutter. Det første, der slår igennem er den usædvanligt høje produktionskvalitet. Smukke sneklædte skove og frodige bjerge er baggrunden for de første scener, og det smager allerede her ret meget af Ringenes Herre – vi befinder os på en måde i parallel-verden.
Væk er dog magi og spøjse ringe. Her er det kongekronen det handler om, og den går man benhårdt efter med sværdet i hånden. For selvom det kan være svært at holde rede på hvem der er hvem, i første af snit af Game of Thrones, er det ikke svært, at se at tronen er eftertragtet fra mange sider – både af folk i et helt andet land og af dem helt tæt på kongen.
Game of Thrones har været undervejs siden 2007
Game of Thrones bygger på bøgerne i serien ’A Song of Ice and Fire’, og bliver lavet for HBO af David Benioff, der har skrevet manuskript til filmene ’Drageløberen’, ’Troy’, ’25th Hour’ med flere. Han får hjælp af en anden forfatter, D.B. Weiss, som også arbejdede sammen med Benioff på manuskriptet til ’Troy’.
De to har været i gang med at planlægge Game of Thrones siden 2007 og det har taget dem syv måneder at optage de første ti afsnit. Den minutiøse planlægning er det også til at se resultatet af.
Game of Thrones flyder over med overdådige, men meget troværdige, kulisser, spændende personer der bliver introduceret, men ikke foldet helt ud, og så et oplæg til store kontroverser.
Vi må vente til et stykke inde i afsnit ét med at møde Coster-Waldaus karakter Jaime Lannister, der er dronningens bror, og – viser det sig – nok ikke nogen rigtig god fyr.
Game of Thrones er kompliceret men godt
Det er ikke ret nemt at følge med i hvem der er hvem, efter at have set første afsnit. Dertil er oplægget simpelthen for kompliceret, og antallet af personer der bliver introduceret for stort.
Men det er tydeligt der er meget stof at tage af, og lige så mange interessante personer. Og netop det at personerne allerede efter en times selskab virker mere end endimensionelle gør det lidt nemmere at bære over med kompleksiteten.
Afsnit ét virker meget som et ‘klargørings-afsnit’, hvor det gælder om at sætte rammerne og introducere de vigtigste personer til fremtidige fortællinger, mere end det handler om at fortælle en selvstændig historie. Det gør debut-afsnittet lidt tungt hen mod slutningen, hvor der mangler fremdrift i en central historie, mere end flere forklaringer om, hvem der nu er hvem, og hvorfor de synes de har krav på tronen i Westeros.
Ringenes Herre møder The Sopranos
David Benioff har selv kaldt Game of Thrones en slags fantasy udgave af gangster-serien The Sopranos. Og efter debuten er det ikke svært at se hvorfor. Fra alle sider skal kongen beskytte sig mod specielle interesser, og dem der vil være den nye konge. Det kræver alliancer, nogen gange krig og mest af alt; folk der er loyale mod familien.
Hvad første afsnit af Game of Thrones mangler i fuldendt spænding, mere end indhenter den med løfter om intelligent, personfikseret drama og veludførte action-sekvenser i de kommende afsnit. I alle tilfælde slutter afsnit ét med, at Sean Bean får et tilbud han ikke kan sige nej til – sådan et tilbud er Game of Thrones også.
Game of Thrones
HBO
Dansk premiere: 4. maj, Canal+
Medvirkende:
Sean Bean
Mark Addy
Nikolaj Coster-Waldau
Lena Headey