Dyk ned i en skyggefuld underverden i den vellykkede Tokyo Vice på HBO Max

Tokyo Vice udvikler sig i løbet af sin første sæson til en voldsomt vellykket noir-thriller om kultursammenstød, tradition, organiseret kriminalitet, ambitioner og særlige skæbner i 1990'ernes Tokyo.

Dyk ned i en skyggefuld underverden i den vellykkede Tokyo Vice på HBO Max
Ansel Elgort som ung reporter på Tokyos største avis i Tokio Vice (C)Warner Media Discovery / HBO Max

Anmeldelse Tokyo Vice, HBO Max

Tokyo Vice udvikler sig i løbet af sin første sæson til en voldsomt vellykket noir-thriller om kultursammenstød, tradition, organiseret kriminalitet, ambitioner og særlige skæbner i 1990'ernes Tokyo. Der er skruet op for stemning, æstetik og fascination og så fejler håndværket ikke noget som helst, i Tokyo Vice.

Der er på mange måder meget langt fra den amerikanske stat Missouri til Tokyo. Det opdager den unge journalist Jake Adelstein, da han som den første udlænding nogensinde prøver at få job på en gigantisk japansk avis i slutningen af 1990'ernes Tokyo.

Unge og uprøvede Jake har det stramt med familien hjemme i Missouri, og han er fascineret af Japan og den kriminelle Yakuza. Derfor tager han til Japan, finder en lille lejlighed i Tokyo og forbereder sig på at klare en besværlig sprog-prøve på japansk for at få lov at begynde helt i bunden af hierakiet på avisen Meicho Shimbun.

Tokyo Vice udvikler sig i løbet af sin første sæson til en voldsomt vellykket noir-thriller om kultursammenstød, tradition, organiseret kriminalitet, ambitioner og særlige skæbner i 1990'ernes Tokyo. Der er skruet op for stemning, æstetik og fascination og så fejler håndværket ikke noget som helst, i Tokyo Vice.  

Jake graver sig ned i Tokyos kiminelle underverden

Jake klarer - til alles overraskelse - prøven godt nok til at få en plads på avisen, men her viser det sig, at der masser af udfordringer i at være den eneste vesterlænding - gaijin - på redaktionen. Alle steder er der kulturelle sammenstød og mange begrænsninger i Jakes muligheder for at grave efter kriminelle historier.

-Der er ingen mord i Japan, som han får at vide, efter en mand bliver fundet på en bro, stukket ned gentagende gange med et samuraisværd.

For i bunden af hierakiet tager man til politiets pressemøder og skriver det man får besked på. Man stiller ikke besværlige, kritiske spørgsmål.

Yakuza er en accepteret del af livet

Jake er fascineret af den kriminelle underverden i Tokyo og han bliver opsat på at fortælle om det. Selvom alle andre prøver at tale ham fra det.

Yakuza-mafiaen har tilsyneladende fingrene nede i alt det, der kan kaste penge af sig i Tokyo. Bosserne fejres som rockstjerner i ugeblade og i stedet for smide mafiaen i fængsel, lever politi og mafia i en skrøbelig våbenhvile, der bevarer en form for fred.

Men det bliver svært når nye mafia-bosser, med nye og mere hårdhændede metoder rykker ind, for at gøre op med de gamle dyder og måder at drive lyssky forretning på.

Baseret på virkelige begivenheder - eller i hvert fald en virkelig person

Tokyo Vice er - løst - baseret på virkelighedens Jake Adelsteins selvbiografi, der fortæller hvordan han som 19-årig forlod hjemlandet for at forsøge at få et job på Meicho Shimbun, der dengang var verdens største avis.

Ansel Algort, senest set i Steven Spielbergs West Side Story, spiller hovedrollen som Jake, og selvom han er god som ambitiøs og blåøjet reporter, så er Jake også på mange måder også den mindst interessante karakter i Tokyo Vice. Han fungerer mest af alt som vores vej ind i en fremmed, underfundig og mystisk verden - hvilket ikke mindst lykkes i kraft af Elgorts enormt overbevisende japanske replikker og intense energi.

Tokyo Vice ér fiktion, siger seriens skaber J.T. Rodgers, så der er skruet op for spændingen i serien, i forhold til Adelsteins selvbiografi. Men man kan godt se hvor serien får sit afsæt og sin inspiration fra.

Legendariske Ken Watanabe spiller politmanden Katagiri, der går balancegang  for at rydde op i den kriminelle underverden, uden at riscikere at starte en regulær krig. Det kan han blandt andet bruge Jake til, og derfor bliver deres forhold et omdrejningspunkt i Tokyo Vice.

Det samme gør forbindelsen til Eimi (Rinku Kikuchi), der er Jakes no-nonsesense chef på avisen, som først er frusteret over Jakes manglende evner til at tilpasse sig den normale hakkeorden, men som også ser en ærgerrig reporter i den unge amerikaner.

Birollerne er de virkelige stjerner i Tokyo Vice

Og det er på mange måder de personer som Jake møder i Tokyo, der er mest interessante.

Samantha (Rachel Keller) prøver også at gemme sig i Tokyo, hvor hun lever som natklubværtinde, der får løn efter hvor mange dyre flasker, hun kan få rige forretningsmænd til at bestille. Det er hun go' til og hun har ambitioner til mere, men en enlig, ung, amerikansk kvinde har også svære betingelse for selvstændig succes i 90'ernes Tokyo.

Sato (Shô Kasamatsu) er up and coming i Yakuza'en og gennem ham får vi indblik i skikke, forretniger og den særlige karrieremulighed den kriminelle underverden kan være for en fiskerdreng, der alt for ung vender familien ryggen for at leve et andet og - på overfladen -  glamurøst liv.

Jake, Samatha og Sato kredser om hinanden i Tokyos natteliv, inden de uundgåeligt ramler sammen, med store konsekvenser til følge.

Michael Mann sætter tonen i Tokyo Vice

Den mesterlige noir-instruktør Michael Mann (Heat, Collateral) instruerer første afsnit af Tokyo Vice med sædvanlig, sikker hånd. Han giver Tokyo Vice en umiskendelig mystisk stemning og en aura af, at Jake er ude hvor han ikke kan bunde, uden at ane hvor dyb den underverden han higer efter, faktisk er.

Den stemning fastholder Tokyo Vice gennem hele sæsonen, med skiftende instruktører, der gør en dyd ud af at vise baggyderne, de små lejligheder, natklubber og 90'er neon, der åbner en verden, de færreste kender, men alle bliver fascineret af.

Der ér action i Tokyo Vice, men det er ikke drivkraften. De stille scener, er de mest spændende. Og det føles ikke som om, der er spildt en masse tid i de første otte afsnit. Heller ikke selvom de nogle steder er langsomme.

Dertil er det alt for fascinerende at lade sig suge ned i Tokyos underverden, fyldt med traditioner, mysterier og uhellige alliancer. Det føles som om den japanske millionby byder på uendelige muligheder for fascinerede fortællinger. Og dem tager Tokyo Vice flot hul på i første sæson, som du kan se det hele af nu, på HBO Max.