Forbydelsen på amerikansk får forrygende anmeldelser

Den amerikanske tvstation AMC havde søndag aften premiere på den amerikanske genindspilning af DRs drama-hit, Forbrydelsen. Modsat BBC har amerikanerne ikke mod på at sende en udgave på dansk. Men skal man dømme efter de amerikanske mediers første anmeldelser, så er de gode toner, der gav Forbrydelsen to Emmy nomineringer, intakte i genindspilningen,
Det er da heller ikke det helt store, der er lavet om i den amerikanske fortælling om opklaringen af mordet på Nanna Birk Larsen. Og det falder i de amerikanske tv-anmelderes smag, der er positivt overraskede over dramaet, der tør opklare forbrydelsen langsomt og stilsikkert.
Avisen The New York Times skriver;
-Skræmmende og spændingsfyldt, men på en afdæmpet, meditativ måde, der på en eller anden måde er meget mere skræmmende. Der har været masser af mørke, triste mord-mysterier på tv. The Killing er lige så dyster, og undertrykkende som de bedste, men er så velfortalt, at det næsten er glædeligt.
Los Angeles Times er ikke mindre begejstret og trækker paralleller til David Lynchs Twin Peaks:
– Mens The Killing sandsynligvis ikke vil få samme bevågenhed som David Lynch-klassikeren, tegner den til at blive noget endnu mere værdifuldt: en tvserie, der er visuelt poetisk, normativt overbevisende og vigtigst; bæredygtig igennem længere tid. Selvom man ikke kan lide at bruge alt for store ord, så er de to første afsnit fascinerende, og selv hvis det tredje bremser betydeligt ned, er det stadig virkeligt godt tv.
Det verdensomspændende ugemagasin Time‘s anmelder ligner også en ny fan af Forbrydelsen på amerikansk:
– Efter at have set tre afsnit kan jeg sige, at jeg er fascineret af karaktererne og jeg er ivrig efter at se afsnit nummer fire. Jeg kan ikke gætte mig til om tvserien vil ende tilfredsstillende, men serien er velovervejet og nærig med for mange detaljer om sagen. Men indtil nu har det været bevægende og fængende.
Også branche-udgivelserne overgiver sig helt til The Killing. The Hollywood Reporter, der udelukkende skriver om underholdningsbranchen i USA, flyder over med lovord til The Killing efter at have set de første par afsnit:
– Fremragende, fængslende og vanedannende. Når hver episode slutter, længes du efter den næste – et kendetegn for store dramaer. AMC skal have kredit for ikke at være bange for at give grønt lys til en serie, der bevæger sig langsomt, mangler en masse flash og holder fast på et spor af mørk mystik.
DR har endnu ikke meldt ud om en del af aftalen, der sendte rettighederne til at genindspille Forbrydelsen til USA, betyder, at vi også får den amerikanske udgave at se herhjemme, men det lyder som om den kunne være et interessant bekendtskab.
AMC står også bag den anmelderroste tvserie Mad Men, som netop har fået grønt lys til endnu to sæsoner, hvor den første får premiere om et års tid.