God begyndelse for Better Call Saul
Første gang vi ser Saul Goodman i den helt nye Breaking Bad spinoff-serie Better Call Saul, er han ikke længere advokat. Han er manager i et mall-bageri, der serverer fedtede kanelsnegle. Håret er noget tyndere. Brillerne er tykke og han ser sig hele tiden over skulderen.
Tidsmæssigt er vi efter hele Breaking Bad-fortællingen, og Saul Goodman har taget flugten og fået ny identitet. Og så spoler vi lige tilbage til 2001 – 6 år før Walter White kommer ind i billedet.
Saul hedder ikke Saul
I 2001 hedder Saul Goodman ikke Saul Goodman. Han hedder Jimmy McGinty, og han er forsvarsadvokat i den absolutte bund af fødekæden. Han har kontor i fyrrummet hos en neglesalon. Hans bil ligner noget der skulle være pensioneret for 5 år siden og det samme gør de jakkesæt han går i.
Jimmys far var en succesfuld advokat, der har tabt småkagerne og nu er allergisk overfor statisk elektricitet, lys og fornuft. Han går aldrig udenfor en dør, men læser Financial Timens, mens han venter på at blive rask. Ham skal Jimmy forsørge, men det kan han ikke rigtigt få til at hænge sammen med de 700 dollars pr sag, han kan hive hjem som beskikket forsvarer af tyve, overfaldsmænd og vaneforbrydere.
Første skridt af en beskidt rejse
Det er i det hele taget et noget slidt Jimmy, der er i centrum for Better Call Saul. Hans ambitioner om at blive en god og retfærdig advokat får ham ikke rigtig nogen vegne. Heller ikke selvom han giver den en skalle og arbejder hårdt for småpenge. For det fører ikke rigtig til flere højt profilere jobs – og da han endelig får chancen for at lande en klient med stort PR-potentiele, bliver sagen snuppet af ærkefjenderne i Jimmys fars gamle firma.
Det er i det øjeblik Jimmy tager første skridt ud på den rejse, der skal føre ham fra at være Jimmy til at blive Saul, og fra at være hæderlig advokat, til at blive forbrydernes foretrukne våben mod lov og ret.
For i et forsøg på at genoplive en af sine gamle drengestreger – at lade som om man bliver kørt over og så true med bål og rettsager indtil offeret betaler erstatning – kommer Saul og hans medsammensvorne i klammeri med en mexikansk bedstemor. Hendes søn er tilfældigvis den storkriminelle narkobaron Tuco Salamanca. Nu kommer Jimmys talegaver på overarbejde, som han prøver at forhandle sig ud af sigtekornet på en revolver. Og selvom det lykkes er forbindelsen til de kriminelle underverden, og de rige højt-profilerede klienter han higer efter, etableret.
Føles som at vende hjem til Breaking Bad
Better Call Saul føles omgående som samme univers som Breaking Bad. Der er gensyn med et par af karaktererne fra forgængeren, og stemningnen er nem at genkende.
Det er Vince GIlligan, der også stod for Breaking Bad, som står bag Saul. De første 10 minutter sætter scenen stærkt, og fortæller i sort/hvid om den velkendte Saul, der er havnet et helt andet sted i livet end han troede han ville. På den måde har Saul og Breaking Bad meget til fælles. Bob Odenkirk spiller den altdominerende hovedolle som Jimmy McGinty – på vej til at blive Saul Goodman og han mestrer det anstrengte look og får formidlet Jimmys frustrationer. Undervejs får vi også glimt af den hurtigtsnakkende Saul vi kender.
Centralt i historien er en god mand, der prøver at lykkes, for at indfri både sine egne og sine nærmestes forventninger, Men det sker bare ikke, I stedet så åbner der sig en alternativ – og knap så hæderlig – rute, som han skal bestemme sig for om han vil tage. Og bestemme sig for hvor langt han vil tage den.
Vi ved Saul Goodman tager den. For vi har set Sauls reklamer i Breaking Bad, hvor han lover at sagsøge hvem som helst for en hurtig skilling. Men derfor er det stadig interessant at se hvordan han nåede helt derhen. Det er i hvert fald ikke den vej Jimmy havde til hensigt at vælge. Og som vi før har set, er det helt bestemt interessant at se hvornår en historie knækker til det værre.
Better Call Saul kan ses på Netflix, som frigiver nye afsnit hver tirsdag.