House of the Dragon anmeldelse: Game of Thrones light

Første afsnit af House of the Dragon på HBO Max, The Heirs of the Dragon, leverer en lidt lunken kopi af Game of Thrones, med velkendte settings, temaer og roller, men uden den spænding og overordnede historie, der drev Game of Thrones effektivt og fængende fremad.

House of the Dragon anmeldelse: Game of Thrones light
(c) HBO Max / Warner Media - House of the Dragon

House of the Dragon

Første afsnit af House of the Dragon på HBO Max, The Heirs of the Dragon, leverer en lidt lunken kopi af Game of Thrones, med velkendte settings, temaer og roller, men uden den spænding og overordnede historie, der drev Game of Thrones effektivt og fængende fremad.

Se House of the Dragon på HBO Max

Der er meget, der er ved det gamle i første afsnit af HBO's nye Game of Thrones spin-off, House of The Dragon.

Dragerne, for det første, men stilen, stemningen og karakterene kan du sagtens genkende, hvis du har besøgt Westeros før.

Men det er desværre som om HBO glemmer at udnytte det faktum, at vi allerede kender den verden, House of the Dragon udspiller sig i. I stedet leverer første afsnit, The Heirs of the Dragon, en halvbillig kopi, der måske nok sætter en scene, men klart mangler den underliggende historie, som så effektivt åbnede og drev  Game of Thrones fremad fra allerførste minut.

Ingen white walkers, masser af arvestrid i House of the Dragon

House of the Dragon udspiller sig knap 200 år før kampen om jerntronen, i Game of Thrones. Men tronen er der stadig, og der er stadig kamp om den. Faktisk handler meget af første afsnit om, at den siddende konge, Viserys, skal se at få udpeget en arving. Han har desværre kun fået en datter, og det går jo ikke i en mandsdomineret verden.

Så enten må kongens bror være arving, eller også skal der produceres et drengebarn, som kan hugge tronen fra datteren Rhaenyra, der ellers godt kunne se sit snit til at blive den første dronning nogensinde.

Game of Thrones åbnede sit første afsnit, Winter is Coming, med et ildevarslende møde mellem tre vagter og en blå-øjet is-zombie, der signlerede, at et eller andet tydeligvis var helt galt i Westeros. House of The Dragon vælger at åbne med en lidt tør voice-over, der fortæller hvordan det kun er mænd, der kan sidde på jerntronen, i stedet for at vise os, hvordan verden ser ud.

Det er som om House of the Dragon ikke formår at krystalisere sin helt overordnede handling ned i en åbnings-sekvens, der kan få os til at tænke, at det er værd at hænge på.

Alt du skal vide om Game of Thrones House of the Dragon
Game of Thrones universet bliver udvidet med en ny serie: House of The Dragon får premiere i Danmark den 21. august på HBO Max. Her er alt hvad du skal vide.

House of the Dragon er mindre medrivende end Game of Thrones

Det er ikke bare åbningen af House of the Dragon, der er mindre fængende end  Game of Thrones.

De visuelle effekter kan heller ikke helt matche den ægthed som Game of Thrones diskede op med. Selvom der er sket meget med computergrafikken, så virker det som om HBO har kastet alle pengene efter dragerne, og måske glemt resten af de digitale effekter lidt.

House of the Dragon er ikke grim - slet ikke - men den tyngde og stoflighed som vi kender, er der ikke helt endnu.

Der ér smæk for skillingen i House of the Draon. Der er ridderkampe, bordelbesøg, barsels-blod - i afsnittets vel nok bedste scene - mens drager og politiske middelalderspil er tilbage på fuld kraft. Dragerne er der, men de spiller endnu ikke nogen hovedrolle - i hvert fald ikke i det omfang, som de formodentlig kommer til.

Kvindens plads i en mandsdomineret verden er temaet i House of the Dragon

Så er det spørgsmålet om det er nok. For det virker klart nok, at House of the Dragon (også) handler om kvindernes plads i et mands-domineret samfund, der mest skal bruge dem til at føde flere mænd, der kan passe alle de poster, der faktisk betyder noget.

Det er både en interesseant og relevant indgangsvinkel til et univers. Det var de også i Game of Thrones, men vi er mpske ikke komme længere

For var det ikke også lidt det Game of Thrones handlede om? Altså, undermåleren Danerys, der måtte lægge øre til uendelige svinere fra rige mænd, der undervurderede hende og hendes køn, indtil hun endelig tog sin hævn med drageild?

Ok, kongen er måske syg, hans bror er utilregnelig, kongens højre hånd har sin helt egen agenda, og dragerne er åbenbart ikke helt så pålidelige, som man håbede på.

Det er altså sammen spor, der kan føre til gode historier. Men lige nu er det meget små spor, der savner en fællesnævner.

Titel-sekvensen (og forhåbentlig spændingen) kommer først i afsnit to

Efter et enkelt afsnit er det svært at se hvad, det er for en historie, der skal holde os fanget i en hel sæson af House of the Dragon. Eller måske flere. Bevares, House of the Dragon skal da have en chance mere. Det kan være afsnit to kaster mere lys over den overordnede fortælling.

I hvert fald skulle vi i afsnit to også få House of the Dragons nye titelsekvens, der  også har meget at leve op til. Game of Thrones ikoniske titelsekvens lykkedes i hvert fald med en eminent kombination af titelmelodi og visuel stil, der udviklede sig fra sæson til sæson, og blev meget genkendelig.

I første afsnit springer House of the Dragon lige til handlingen, frem for til en titelsekvens i begyndelsen. Desværre er den handling bare ikke så medrivende eller øjenåbnende, så man egentlig synes det burde være nødvendigt.

Der er pres på House of the Dragon for at levere. På flere måder.

Savner du også titelsekvensen fra Game of Thrones? House of the Dragon har noget at leve op til!