Medrivende miniserie finder af og til guld i Klondike

Miniserien Klondike følger de to barndomsvenner Bill og Epstein, der i slutningen af 1890’erne forlader hjemmet for at søge lykken og rigdommen i Amerikas sidste store guldfeber.

Miniserien Klondike følger de to barndomsvenner Bill og Epstein, der i slutningen af 1890’erne forlader hjemmet for at søge lykken og rigdommen i Amerikas sidste store guldfeber.

De kaster sig ud på en farefuld rejse på tusindvis af kilometer til Yukon-territoriet i Alaska, for at sætte deres mærke på verden – og for at blive stinkende rige på samme tid.

Det betyder, at de skal krydse USA, og helt op til den canadiske grænse. Derfra skal de slæbe værktøj og proviant hundredevis af kilometer nordåpå, før de kan købe en båd og sejle de sidste mange kilometer, indtil de når 3000 kilomenter nord for den amerikanske grænse, og til Dawson City, der er guldgravernes nordligste forpost.

Og det er ikke bare rejsen til Alaska der er farlig. For lovløsheden hærger i Klondike, hvor de eneste der med sikkerhed tjener penge er revolvermændene og den lokale beværtning, hvor trætte lykkejægere smider deres hårdt tjente klumper for et bad og en varm seng. Og skulle man finde en anelse guld, så står banditter, desperate guldgravere og indianere i kø for at stjæle det hele igen.

Klondike ligner Deadwood

Det er den amerikanske fakta-kanal Discovery Channel, der har lavet Klondike, og det er kanalens første tv-serie. Stilen ligner meget HBOs Deadwood, der også fulgte nybyggere, og deres jagt på at skabe et liv i den nye verden.

Fordi Klondike er en miniserie, bliver personerne og miljøet bliver ikke udforsket i helt samme grad som i Deadwood. Man kan kalde Klondike for Deadwood-light, på den bedst tænkelige måde. For vi bliver taget med til det snedækkede land mod nord og de fantastiske åbne vidder, og man har helt klart fornemmelsen af byen Dawson City, som en autentisk nybygger-koloni i Klondike.

Medrivende guldjagt fra Ridley Scott

Blockbuster-instruktøren Ridley Scott er producer på Klondike og han har sat et skarpt hold. Så selvom Klondike er Discovery Channels første tv-serie, er der ikke sparet på kvaliteten foran og bagved kameraet.  

Instruktionen har Simon Cellan Jones (Generation Kill, Treme) stået for, og han formår at lave smukke billeder og fylde dem med autenticitet, så Klondike smager af både interessant historie-time og medrivende drama på samme tid.

Manuskriptet leverer Paul T. Scheuring (Prison Break, A Man Apart) og det fungerer særlig godt i første halvdel, hvor jagten på guldet, rejsen til Alaska og mødet med virkeligheden langt mod nord, er spændende og veldrejet drama.

Metaltræthed mod slutningen

Tim Roth giver den som bad-guy i Klondike, som kun Tim Roth kan. Abbie Cornish er nok en tand for velpoleret til at være troværdig som hårdfør entreprenør på grænsen af det nye USA, men spiller en interessant og central rolle, sammen med Sam Shepard, der giver den som fornuftens stemme i form af den lokale præst.

Richard Madden har hovedrollen som Bill Haskell, og Klondike kunne godt være hans billet til større roller. Han fungerer godt som den fornuftige, unge mand, der higer efter at komme ud og smage på verden.

Men det er som om Klondike sætter sig en anelse mellem to stole. Måske skulle Klondike enten have været længere eller kortere. Der er tydeligvis flere historier at fortælle fra Dawson City, som kommer i baggrunden i anden halvdel af serien, hvor historien skifter karakter. Der taber Klondike noget af værdien.

Mod slutningen udvikler Klondike sig fra et guld-eventyr til et mere traditionelt drama. Det fungerer godt nok som ramme for historien, men Klondike lever klart mest, når det er de to unge venners fascination og iver efter guld, der driver historien frem.

Klondikes historiske udgangspunkt fungerer rigtig godt, og det er interessant at få et kig ind i den sidste store guldfeber og de enorme strabadser som masser af håbefulde og håbløst uforberedte amerikanske guldgravere gennemgik i slutningen af 1800-tallet i jagten på rigdom. Den værdifulde lektie kan Discovery Channel godt sætte i banken indtil det næste store eventyr.

Fakta om Klondike (2014)

Klondike er en miniserie i seks afsnit, der er tiltænkt at skulle ses af to ad gangen, som en slags dobbeltafsnit. Men du kan sagtens se dem i de bidder der passer dig bedst.

Hvem: Tim Roth, Sam Shepard, Abbie Cornish, Tim Blake Nelson og Richard Madden.

Hvad: To barndomsvenner søger lykke og rigdom i den amerikanske guldfeber i Alaska i slutningen af 1890’erne, og får alt de de kunne drømme om. Og mere til.

Hvor: Se Klondike på Viaplay.dk

Se den hvis: Du var glad for Deadwood eller hvis du vil have et indblik i en vild og barsk tid i USAs historie, krydret med godt drama.