Potentiale - men sløj start på stort dansk drabs-drama

Fire år undervejs. Budget på 85 millioner kroner. Store danske skuespillere. Den Som Dræber har meget kørende for sig, men langt fra det hele bliver forløst i debuten søndag aften på TV 2. En famlende og uengageret åbningsscene i en boksering, og en tilsvarende vag skudepisode med et konstrueret og unødvendigt formål satte en vaklende tone fra start.
Katrine Ries er en lovende ung politikvinde i Københavns Politis drabsafdeling, som får chancen for at bevise sit værd, da chefen smider en mordsag, med begravet kvinde-lig, i skødet på hende. På gerningsstedet affyrer hun sit våben, da hun tror en kollega er i fare, og så bliver hun bænket mens sagen undersøges nærmere. Men Katrine Ries giver ikke sådan sagen fra sig. Hun snyder sig til sagens papirer og graver videre i sagen på egen hånd. På vejen finder hun Thomas Schaeffer, der er ekspert i morderes opførsel og vaner. Sammen graver de dybere i sagen og finder hurtigt ligene af yderligere fire unge kvinder – og nu er de rigtig tæt på det, de mener er en seriemorder.
Lugter lidt af CSI – på godt og ondt
Den Som Dræber smager en smule af DRs Forbrydelsen, med en egenrådig og tilsyneladende dygtig politikvinde i hovedrollen. Men det bliver blandet med retsmedicinsk efterforskning, i bedste CSI-stil, og følger generelt mange af de principper, vi kender fra de amerikanske politiserier – de såkaldte procedural dramas. Altså kortere historier, der kan klares i ét eller to afsnit, og som bruger en blanding af klassisk politiarbejde og moderne teknik til at opklare diverse sager. CSI, Law & Order og NCIS er klassiske eksempler på den fremgangsmåde.
Den Som Dræber fører genren flot videre, men tilføjer ikke for alvor nyt nyt – endnu. Rigtig godt håndværk, men ikke videre originalt. Dog er der utvivlsomt masser af potentiale i Den Som Dræber, der da også allerede inden premieren er solgt til en række europæiske lande.
Til trods for den lidt svage begyndelse, liver aftenens første afsnit op, efterhånden som Jacob Cedergren, der spiller den excentriske Thomas Schaeffer, kommer mere med i opklaringsarbejdet. Og ikke mindst i takt med, at hovedpersonen Katrine Ries får sagen tilbage fra chefen, og de to nye kolleger kæmper sig tættere på den morder, som nu ser ud til at have mange kvinders liv på samvittigheden.
Effektiv action-afslutning
Til forskel fra de fleste amerikanske tv-pendanter, vil Den som Dræbers historier fylde hver to afsnit. Og da første afsnit slutter hektisk med en klassisk, velfungerende cliffhanger, tager man sig alligevel i at sige ‘aaarrhg’ og håbe på en bid mere. Det lover alt andet lige godt for fortsættelsen næste søndag.
Den Som Dræber er moderne dansk politi-serie, der viser at TV 2 godt kan lave spændende og vedkommende drama, som dog virker en anelse urealistisk. Måske er Danmark bare for lille til en troværdig skildring af en stadig voksende flok seriemordere. I hvert fald er Den Som Dræber ikke bange for at vise en seriemorders hårdhændede og bestialske behandling af sine ofre. Også med mere desperation og hårdhed, end vi er vant til at se i dansk tv-drama.
Det går en smule for stærkt med at stykke informationer og nye spor sammen til at vi rigtig bliver kloge på personerne i serien, der dog alle sammen ser ud til at have en stak skeletter i skabene, som nok skal blive gravet frem. Og hvis Den Som Dræber kan holde tempoet, bliver det utvivlsomt et interessant bekendtskab over de næste ni søndage.
Den Som Dræber
Afsnit 1: 50 min, TV 2
Laura Bach –  Vicepolitikommissær Katrine Ries
Jakob Cedergren- Psykiater Thomas Schaeffer
Lars Mikkelsen – Politiinspektør Magnus Bisgaard
Lærke Winther Andersen – Retsmediciner Mia Vogelsang