Severance på Apple tv+ er magisk velspillet og en blødende smuk thriller

Severance på Apple TV+ er fremragende: I en ikke så fjern fremtid, kan du få delt hjernen op med en mikrochip. En chip der gør det muligt at leve to liv. Ét på arbejdet og et helt andet når du vender hjem. Men hvilke konsekvenser får det?

Severance på Apple tv+ er magisk velspillet og en blødende smuk thriller
Adam Scott og Britt Lower i Severance. (C) Apple tv+

Severance, sæson 1

Severance på Apple tv+ er så velkomponeret, at du får mere end nok ud af at svælge i æstetikken inden plottet fejer benene væk under dig.


Nogle gange får man fornemmelsen af, at ideen til en streaming-serie er bedre end eksekveringen. At skaberne er blevet så forblændede af deres egen konceptuelle one-liner, at de glemmer at teste om resten af manuskriptet også holder til 10 afsnit.

Det gælder på ingen måde for Severance, på Apple tv+.

Jo, konceptetet er højtflyvende i Severance. Men det er det også, det eneste, der er.

Måske er grundidéen i Severance endda en smule fjollet. Men; så trækker alt fra instruktion, sceneri, skuespil, opbygning og udvikling heldigvis omgående oplevelsen helt ned på jorden igen.

Kort fortalt: I en ikke så fjern fremtid, kan du få delt hjernen op med en mikrochip. En chip der gør det muligt at leve to liv. Ét på arbejdet og et helt andet når du vender hjem.

Det vil sige, at du godt nok sender din krop afsted på arbejde hver morgen, men dit virkelige jeg vågner først når du kommer hjem. Du kan ikke huske hvad der er sket, eller mærke hvor længe der er gået. Du skal bare leve de sjove timer og glemme de kedelige. Bruge pengene og lade den andel halvdel tjene dem. Nyde livet.

Det har Mark taget imod. Ikke fordi han vil slippe nemmere om ved sit arbejde, men fordi han vil glemme. Glemme sorgen over sin mistede kone og et fortabt liv i de otte timer om dagen, hvor han passer sit databehandler-arbejde i den mystiske (og gigantiske) Lumon Corporation. Derfor tager han imod tilbuddet om Severance. For at blive fri.

Men det er kun den ene halvdel af Mark der er fri. Den anden halvdel er fanget. Både i sit job hos Lumen og i tankerne om hvordan hans anden halvdel dog kunne finde på at spærre ham inde i et ørkesløst kontor. Og så er der altså et eller andet uldent ved Lumen Corp. - det går op for Mark, da hans bedste ven på jobbet pludselig er væk - uden forklaring.

Severance er fænomenalt håndværk fra uventet hånd

Mark bliver spillet forrygende af Adam Scott, der vel nok er bedst kendt for komiske roller i Parks And Recreation. Men der er fremragende præstationer hele vejen rundt. Fra velkendte legender som John Turturro og magisk uhyggelige Patricia Arquette, til friskere ansigter som Zach Cherry og Britt Lower. De spiller også alle sammen to udgaver af deres roller; den, der er på kontoret og den de er ude i det fri.

Bag serien står en anden komiker, Ben Stiller, som for alvor viser nye sider af sit talent med Severance. Stiller har arbejdet på at få serien i luften siden 2017, og han instruerer seks af de ni afsnit i første sæson af Severance, mens hans makker Aoife McArdle tager sig resten. Det er blændende håndværk. Langsomt og dvælende. Sindssygt flot. Og melankolsk dragende.

Der er både thriller, drama - og en slags horror i Severance

Severance er både et arbejdsplads-drama om hvordan en mystisk kæmpe-corporation behandler sine ansatte, hvordan de ansatte har det med hinanden og hvad meningen mon er med deres mystiske job.

Men det er også en vildt kompleks historie om både moderne slaveri, den nærmest kultiske tilbedelse af nogle store globale virksomheder, om at opgive sig selv og sine idealer og om at finde en ny, meningsfuld forbindelse til andre mennesker.

For hvis den halvdel af dig, der gerne vil slippe for jobbet, trives ude i det fri, hvordan har den halvdel det så, som kun lever i de otte timer på kontoret, under blege lysstofrør? Som i en endnu mere kynisk udgave af Groundhog-day, vågner din ‘inde halvdel’ hver morgen for at gentage det helvede, du gerne vil undgå, mens ‘ude halvdelen’ er lykkeligt uvidende.

Ja, selvfølgelig er også noget lyssky i gang i Lumon Corp. Ret så meget endda. Man kan godt forstå hvad deres motivation for den her slags moderne slaveri er. Og det udvikler sig til en spændende sci-fi thriller i løbet af første sæson af Severance. Men inden vi kommer dertil, er serien bare så overskudsagtigt velkomponeret, at man har mere end nok i at svælge i præmissen, opleve det fremtidsfokuserede plot og det retro-inspirerede look.

Er første sæson af Severance et afsit eller måske to for lang? Ja, det er den nok. Og er der skruelt lige rigeligt op for mystikken, så Severance et par steder går Lost i bedene? Ja, den får mnogelsteder ti procent for meget.

Men man tilgiver det fordi Severance samlet set er visuelt flot og forbandet velspillet. Og så er finaleafsnittet alle pengene værd.

Severance viser Apple tv+ fra sin bedste side

Severance er ikke en serie du skal binge på en weekend. Severance kræver mere plads. Den fortjener at blive delt op, så du kan tygge lidt på afsnittene. Smage på hvad der er gang i. Sætte pris på æstetikken og skuespillet og de små nuancer. For tro mig, du skal nok få lyst til at vende tilbage igen og igen. Også til sæson to, der allerede er bekræftet.

For Severance på Apple tv+ er alene - måske sammen med Ted Lasso - årsagen til, at du skal give Apple tv+ en chance mere.