TV-anbefaling: The Good Wife – den bedste advokatserie på tv

The Good Wife er midt i sin femte sæson, så nyhedsværdien er ikke stor. Men det er kvaliteten heldigvis. Faktisk er The Good Wife den bedste såkaldte procedural på tv overhovedet. Det er den fordi den tager sine karakterer alvorligt, og forstår hvor godt drama kommer fra.
Alicia Florrick er gift med Peter, der er valgt som statsadvokat i magtfulde Cook County i Chicago. Og vi møder Alicia som hun står dér ved siden af sin mand, mens han på live tv indrømmer i flere omgange at have købt sex hos prostituerede, er anklaget for bedrageri, og at han derfor trækker sig fra sin magtfulde position.
Lige dér braser Alicias liv som hjemmegående husmor med børn i privatskole og kæmpehus i en mondæn Chicagoforstad sammen. Hendes mand skal i fængsel for korruption, huset skal sælges, hun skal flytte og finde en måde at forsørge familien på. Derfor støver hun sin 15 år gamle advokateksamen af og begynder helt forfra som førsteårs-advokat i et firma i Chicago, sammen med de helt unge advokat-spirer, der kommer lige fra College.

The Good Wife har kvalitet helt ud i kanten

The Good Wife er den bedste advokatserie på tv, fordi den blander både retssager, efterforskninger, politik og personlige relationer i én stor knude. Og The Good Wife forstår, at godt tv kommer fra stærke karakterer og de relationer, der opstår mellem dem. Alicia skal slås for sin nye plads, for sit job og mod alle de fordømmende blikke, som hendes nu vanærede efternavn fremkalder alle steder hun kommer frem.
Noget af det, der løfter The Good Wife er, at den er fyldt med gode biroller, der ofte vender tilbage til glædelige gensyn. Det er faktisk en af de få serier, hvor de samme skuespillere med jævne mellemrum vender tilbage. Det gælder for eksempel Michael J. Fox, der er med i 8 afsnit fordelt over 3 sæsoner, hvor han spiller en moralsk anløben advokat, der altid på forunderlig vis vinder selvom han taber. Også Amanda Peet og Matthew Perry har tilbagevendende roller, men Carrie Preston fortjener speciel udmærkelse for hendes rolle som Elsbeth Tascioni, en forvirret, men umådeligt skarp advokat, der gør tingene anderledes og giver serien et komisk twist.

The Good Wife fortæller den lange historie

I kernen er The Good Wife en advokat-dramaserie, men den har mindre fokus på at løse en enkelt sag i hvert afsnit, end den har på at fortælle den lange historie om personernes liv. Og det liv bliver så krydret med de sager, som arbejdsdagen går med. Men det går også med relationer mellem kolleger og chefer, om at støtte hinanden i politiske ambitioner, om at få familielivet til at fungere, eller finde ud af hvad det er man vil, når ens liv bliver vendt på hovedet lige efter man har rundet 40.
Og ja, The Good Wife har kvindelig slagside; de bærende hovedpersoner er kvinder, men det føles ikke som en serie for kvinder. Det føles som et kig ind i en stiliseret, men stadig realistisk virkelighed, hvor du også må repræsentere klienter du ved er skyldige, du kan ikke få alt hvad du vil have, og du skal hele tiden bevise dit værd.
The Good Wife føles lige så frisk i sin fjerde sæson, som i sin første. Og det virker realistisk, at den får mindst fire sæsoner til. Så du kan lige så godt se at komme i gang: The Good Wife er kommet for at blive.
Hvad: The Good Wife
Hvor: På TV2, hverdage i januar.
Hvem: Julianna Margulies, Chris Noth, Josh Charles