HBOs Deadwood er en fremragende westernserie

Artiklen er en del af listen over de seks bedste klassiske HBO serier. Se hele listen her: 6 bedste (klassiske) serier på HBO

Deadwood er en western-serie fra bedste skuffe. Den tager dig med til 1870’ernes prærie i South Dakota, hvor nybyggere er på jagt efter guld og et bedre liv, på de store vidder. Men der står også en masse lyssky lykkeriddere klar, til at nyde godt af dem der falder igennem prøvelserne i vildmarken.

Første sæson af Deadwood begynder seks måneder efter General Custers sidste store slag mod indianerne ved Little Big Horn, hvor Deadwood blev etableret som guldgraver-lejr.

Centrum for historien er Seth Bullock, en hårdfør pistolmand og tidligere sheriff, der kommer til Deadwood med sin makker Sol, for at åbne en isenkræmmerforretning. De vil forsyne nybyggerne med alt fra støvler til værktøj og er ikke ude på ballade. De  løber inde i den berømte gunslinger Wild Bill Hickock, som Seth ret hurtigt falder i hak med.

Men lovløsheden råder i Deadwood, og Seth har svært ved at lægge sin gamle sheriff-rolle på hylden. Det betyder konfrontationer med Deadwoods andre store personlingheder, som Al Swearengen, der driver den lokale saloon. Han er skruppelløs og tjener penge på alt fra ludere til sprut og på at fuppe naive tilflyttere. Gennem seriens tre sæsoner følger vi byen Deadwood, tilflytterne byens udvikling fra en lejr på nybyggerstatidet til livlig handelsby.

Deadwood er både fiktion og fakta

Deadwood blander fiktion og virkelighed, ved at lade klassiske historiske personer være omdrejningspunktet i serien. Både Seth Bullock og Al Swearengen var virkelige personer fra det vilde vesten, og mere velkendte figurer som Wyatt Earp og Calamity Jane er også med i Deadwood.

Der er masser af store skuespilpræstationer i Deadwood, fra Timothy Olyphants sammenbidte sheriff, til Ian McShanes fuldstændig fremragende portræt af Al Swearengen. Han er seriens helt store oplevelse.

Visuelt er Deadwood smuk og skildrer livet på prærien som ørkesløst inde i byen og smukt udenfor. Deadwood har fået masser af priser for kostumer og make-up, alle sammen velfortjente.

Deadwood høstede næsten universal ros fra kritikerne i alle tre sæsoner, og den holder en 80% positiv rating fra Metacrtic.com. Det faktum at der bliver sagt fuck 43 gange i løbet af seriens første time bidrager kun yderligere til, at du bør kaste dig over Deadwood så snart du får chancen.

Fun Fact(s): HBO vender på en måde tilbage til Western-genren i 2016 med Westworld, der har Anthony Hopkins, Ed Harris og danske Sidse Babett Knudsen i store roller.

Samtidig har HBO og David Milch, der skabte Deadwood, genoptaget den ellers kuldsejlede snak om at producere en Deadwood-film.