Topliste: De 6 bedste legendariske serier på HBO Max

De bedste serier på HBO: It’s not tv, it’s HBO. Sådan lød den amerikanske tv-stations HBO’s slogan i mange år. Dengang var HBO synonym for tv-serier med høj kvalitet. Kanalen var nærmest alene om det. Derfor er der også masser af kvalitet i bagkataloget.

For selvom Game of Thrones er HBO’s seneste rigtig store bud på et verdensomspændende seriefænomen, så er det kun den seneste serie i en lang række af fantastiske dramaserier, der har givet HBO titlen som stedet med de bedste serier.

Simpel formel gav HBO bedre serier

Egentlig var formlen, der gav HBO tronen, simpel nok: Budgetterne var højere. Sæsonerne kortere. Der var plads til kunstnere, og mindre pres for at være et seer-hit fra dag ét.

Og så tog HBO fat i nogle andre historier, end det der ellers var normalt på tv i begyndelsen af 00’erne. Der var mere plads til mørke, lange fortællinger, som ikke nødvendigvis skulle bindes sammen med en nem sløjfe til sidst i hvert afsnit.

Det betyder, at de bedste serier på HBO fra slutningen af 1990’erne og begyndelsen af 00’erne i dag er must-see-tv for serie-elskere. De bedste af dem, får du en liste over her. Du får også en liste over boblere. Nogle af serierne kan du læse mere om ved at klikke dig videre herunder.

Seks af de bedste klassiske serier på HBO

  • Sex and The City – den moderne (romantiske) komedie. Fra 1998.
  • The Sopranos – en hårdkogt gangster kan godt lige have brug for at tale om tingene. Fra 1999.
  • Curb Your Enthusiasm – gnaven gammel (og meget sjov) mand. Fra 2000.
  • Six Feet Under – det har aldrig før været så sjovt at tale om døden. Fra 2001.
  • The Wire – politiserien, der satte standarden for de næste 15 år. Fra 2002.
  • Deadwood – gunslingere, banditter og historiske personer på prærien. Fra 2004.

Honorable mentions til listen over de bedste serier på HBO

HBO har naturligvis lavet mange flere serier, og der er også flere af dem, der kandiderer til en plads på listen over de vigtigste. For eksempel fængselsserien Oz, der debuterede i 1997, og som var det reelle startskud til HBOs seriesucces.

Oz: Blodigt fængselsdrama

Oz var i hvert fald den første dramaserie med timelange afsnit fra HBO. Oz foregår blandt fanger og vogtere i det fiktive Oswald State fængsel i New York – og der bliver ikke lagt fingre imellem i det barske billede af hvordan mænd behandler hinanden når de er låst inde.

Det var i Oz vi for alvor fik øje på skuespilleren J.K Simmons, som vandt en Oscar for sin rolle i musikfilmen Whiplash fra 2015.

Carnivále

Carnivále fra 2003 foregår under 1930’ernes depression i USA, men den handler i virkeligheden om kampen mellem det gode og det onde.

Den historie fortæller Carnivále ved at fremlægge to forskellige historier, der langsomt ser ud til at mødes. På den ene side står den unge mand Ben, der har healende evner, og som kobler sig på et omrejsende cirkus, i jagten på en mand fra et drømmesyn.

På den anden side står præsten Justin, der langsomt opdager hans evner til at få andre til at gøre som han vil have dem til. Carnivále begyndte stærkt i 2003, men tabte kvaliteten og seerne, så der er kun to sæsoner.

Entourage: Hollywood uden filter

Entourage debuterede i 2004 med fortællingen om en aspirerende skuespiller fra New York, der tager til Hollywood for at slå igennem.

Til at bakke sig op har han sin bror og de to bedste venner fra det gamle nabolag. Sammen prøver de at navigere den vanvittige verden i Hollywood, med kvinder, sprut, stoffer og superstjerner.

Entourage hittede hurtigt, og specielt Jeremy Pivens rolle som superagenten Ari Gold blev berømt og Emmy-belønnet. Serien er proppet med cameos, sjove gensyn og kendte ansigter. Og selvom serien ikke er specielt seriøs, er den seriøst god underholdning – særligt i de første 3 sæsoner.