The Sopranos er stadig en vedkommende serie i verdensklasse

Artiklen er en del af listen over de seks bedste klassiske HBO serier. Se hele listen her: 6 bedste (klassiske) serier på HBO

The Sopranos fik HBO premiere i 1999

Hvis du siger til vennerne, at The Sopranos er den bedste dramaserie nogensinde, vil du måske blive mødt af andre bud, men du bliver aldrig til grin. For fortællingen om gangster-familien fra New Jersey satte dagsordenen for hvad godt tv-drama er op gennem 00’erne, ved på én gang at være særdeles realistisk og helt surrealistisk.

Tony er de-facto leder af Soprano-familien i den amerikanske mafia. Han er en hårdkogt ‘når man har sagt a’-type, der ikke viger tilbage for at køre en fyr ned der ikke vil betale hvad han skylder. Samtidig er bange for både sin mor og kone. Han besvimer og får stress. Og det er ikke så smart i en macho-kultur som den italiensk-amerikanske mafia.

God italiensk vin på nye flasker i The Sopranos

The Sopranos samler gamle klicheer og sandheder om mafiaen og opdaterer dem til moderne tid, omdannet til et vedkommende familiedrama. Tony er måske nok – officielt – i renovationsbranchen, men forstadsvillaens spisekammer er fyldt med dollarsedler og oversavede jagtgeværer.

Mor skal på plejehjem, knægten gider ikke passe skolen, og datteren vil helst date en fyr som far ikke siger god for. Og de problemer kan man ikke rigtig løse med dødstrusler og baseball-bat. I hvert fald ikke med 100% succes.

Mange af afsnittene af The Sopranos er mini-fortællinger, der godt kan stå alene. Sammen bliver afsnittene til sammenhængende sæsoner, der smukt skildrer både hverdagen og de absurditeter man skal slås med, når man har FBI, familien og forretningsforbindelser på nakken.

Familien Soprano bliver omdrejningspunktet at fortælle om de store psykologiske temaer og binde dem sammen med hverdagens banaliteter, humor og den vold, der naturligvis må følge med, når man lever af at afpresse politikere og står bag ulovlig gambling.

Moderne modsætninger gør The Sopranos relevant

Noget af det mest interessante i The Sopranos er de modsætninger, der hele tiden opstår når gamle dyder møder den moderne verden. Det er svært at drive en kriminel familie, der stadig idoliserer de gamle dyder, ære og traditionerne, når ungdommen er ude efter øjeblikkelige tilfredsstillelse og hurtige penge.

Det betyder, at selvom temaerne og figurerne i The Sopranos er fortærskede, virker serien frisk. Fordi den har et ny vinkel på en gammel historie. Den er på én gang både sjov og død-alvorlig. Det kunne være glamourøst at være mafia-boss. Det var det nok i Al Capone-dagene, hvor chefen var urørlig.

Men i en moderne verden med overvågning, ranssagninger, sladrehanke, så er det faktisk ret sjældent tilfældet. Og så risikerer du i øvrigt ofte at skulle arbejde over, med en pistol i den ene hånd og en rulle plastiksække i den anden.

The Sopranos har væltet sig i priser, og er blevet kåret til alt fra den bedst forfatterede serie nogensinde til den bedste serie overhovedet. Serien skabte store karrierer for både James Gandolfini, Edie Falco, Michael Imperioli og mange flere. Og afslutningen på sidste afsnit skabte ramaskrig. Det er bare nogle af grundene til at du roligt kan gå i gang med at se The Sopranos lige med det samme.